Kemikaliebanta badrumsskåpet - del 2

Uppdaterad version 2017-05-09.

Här kommer del två i min serie där jag tipsar om om vilka produkter som jag har i mitt badrumsskåp, produkter som uppfyller mina krav på att vara snälla mot både människa och miljö och med inga eller minimalt med skadliga eller misstänkt skadliga kemikalier. Idag kommer jag att ta upp vad vi använder när vi badar badkar, vilken duschtvålar vi använder, hur jag tvättar mitt ansikte och lite annat smått och gott. Första delen presenterade jag förra veckan, här kan du läsa det inlägget. De sista två delarna i denna serie kommer jag att publicera inom kort.

Del 1:
- Schampo
- Balsam
- Torr-schampo
- Tandkräm och tandborste

Del 2:
- I badet
- Duschtvål
- Tvätt av ansiktet
- Handduk
- Hårborste

Del 3:
- Deodorant
- Hudkräm
- Återfuktning av ansiktet
- Mensskydd


Del 4:
- Makeup
- Torrborste
- Hårspray
- Necessär
- Handtvål i badrummet (fast och flytande)


I badet

När vi badar badkar (det är främst barnen som brukar bada badkar) så brukar vi tillsätta en kapsyl med någon ekologisk olja av bra kvalitet i badvattnet, ofta sesamolja från Kung Markatta. Det gör att huden inte blir uttorkad som den annars har en tendens att bli om man ligger i badet mycket och ofta. Oljan gör istället huden mjuk och återfuktad. Kung Markattas ekologiska sesamolja hittar du i en välsorterad mataffär. Jag har dock märkt att vi inte hinner använda upp en hel stor flaska innan den blir gammal (den är på 500 ml), så nästa gång tänker jag prova att köpa en mindre förpackning från Crearome istället, som jag har sett att de har på Jordklok (100 ml som kostar 40 kronor). Men även t ex en kallpressad ekologisk olivolja fungerar lika bra.


Jag har börjat göra mitt eget badsalt som innehåller det välgörande epsomsaltet som ökar ditt upptag av magnesium. Många lider brist på just magnesium på grund av en stressig vardag och bästa sättet för kroppen att ta upp magnesium är just via huden. Här hittar du receptet på basaltet. De få gånger om året som jag själv badar badkar använder jag detta badsalt vilket är helt fantastiskt och gör mig väldigt avslappnad. Den härliga doften från lavendel bidrar förutom epsomsaltet till den avslappnande känslan.

Att göra sitt eget badsalt är både enkelt och väldigt kul. 


Duschtvål

Som duschtvål använder jag och hela familjen antingen aleppotvål med 32% lagerbärsolja, eller någon av Malin i Ratans schampotvålar som jag berättade om i förra inlägget. Aleppotvålarna är stora tvålar på 200 gram så jag brukar dela dem i två eller fler mindre tvålar med en stor kökskniv. Aleppotvålen är precis som Malin i Ratans tvålar en riktig allt-i-allo-tvål och förutom som duschtvål går det utmärkt att använda som ansiktstvål, handtvål i badrummen, till att tvätta håret med samt som fläckborttagare (gnugga på fläcken med lite kallt vatten och aleppotvål/Malin i Ratans tvål). Jag har även en aleppotvål i köket som vi använder som handtvål. Här och här har jag hyllat denna tvål tidigare.

Vi har även använt aleppotvålen till att tvätta barnens hår i många år, men märkte dock när barnen blev runt 4 år att den fungerade sämre för att tvätta deras hår med, då hår och hårbotten blev lite uttorkade. En anledning är säkert att jag inte gör någon surskölj på dem som jag gör på mitt eget hår. Nu börjar vårt äldsta barn vilja ha surskölj (hon är 7 år) och tycker det är roligt att stå över badkarskanten när jag häller det iskalla vattnet över hennes hår. Men ännu bättre än aleppotvål är Malin i Ratans tvålar för att tvätta barnens hår med.

Jag köper våra aleppotvålar på Jordklok och Malin i Ratans tvålar här.

Äkta aleppotvål med 32% lagerbärsolja.

Jag har nyligen beställt hem en s.k salttvål från Devaz som vi ska börja använda som duschtvål så snart vår nuvatande duschtvål är slut. Jag har hört enormt mycket fina omdömen om denna salttvål. Jag har som sagt inte hunnit testa den själv än, men har höga förhoppningar om att det kommer att bli en ny favorit i duschen. Här kan du läsa mer om dessa tvålar samt beställa dem.

Salttvål från Devaz.


Tvätt av ansiktet 

Min absoluta favorit att tvätta mitt ansikte med är utan tvekan African Black Soap. Här har jag skrivit om den tidigare. Det är en väldigt mjuk tvål som första gången jag använde den kändes som att den gjorde hyn sträv och stel. Men det vara bara första gången. Efter det så vände det och den gör huden så otroligt mjuk och man känner sig verkligen ren när man tvättat ansiktet med denna tvål. Jag köper den i ett stort paket och delar det i 6 delar. Det är extra viktigt med denna tvål att den ligger luftigt på ett galler eller liknande så den har möjlighet att torka ordentligt mellan användningarna just på grund av att den är ganska mjuk. Jag köper African Black Soap på Jordklok för 199 kr och den kan som sagt delas upp så det blir 6 normalstora tvålar. Den är handgjord och rättvisemärkt, tillverkad av ett kvinnokooperativ i Ghana. Den innehåller 50% förtvålat sheasmör, förtvålad kokosolja, förtvålad palmolja (vildskördad, rättvsemärkt och hållbart skördad) samt kakaosmör.

African Black soap ska vara väldigt bra om man har problem med akne, har psoriasis eller eksem, eller helt enkelt om man har känslig hud. Jag har inget av detta, men älskar denna tvål ändå. Att den innehåller palmolja känns dock som ett minus, även fast den är hållbart skördad. Jag försökte för en tid sedan att testa en annan black soap som inte innehåller palmolja (denna) men när jag fick hem den med min förra leverans från Jordklok så hade tvålen möglat och det var bara att slänga den. Jag fick veta från återförsäljaren att den förmodligen packats innan tvålen hunnit torka helt, och hela deras lager av dessa tvålar hade blivit angripit av mögel. En nackdel med den tvålen är också att den inte har lika hög halt av sheasmör som den Afrikan Black Soap som jag använder.

Ett tips när din African Black Soap börjar vara nästan slut är att trycka fast den lilla tvålstumpen lite försiktigt på en ny stor tvål. Den klistrar fast väldigt enkelt och när de två tvålarna får torka tillsammans packas de de enkelt ihop och blir en. När tvålen är väldigt liten så kan den annars sluta löddra och bli lite tråkig, men genom att lägga den på en ny tvål får den tillbaka sina ursprungliga egenskaper och du slipper slänga en bit i soporna.

African Black Soap.

De dagar jag sminkar mig använder jag ekologisk kallpressad virgin kokosolja för att ta bort sminket innan jag tvättar ansiktet med African Black Soap. Jag köper vanligtvis Kung Markattas ekologiska kallpressade virgin kokosolja (675 ml) och för över lite grand till en urdiskad lite mindre glasburk som jag har stående i badrumsskåpet. (Här kan du läsa mer om fler sätt som jag återbrukar glasburkar). Använd gärna ekologiska bomullspads, men allra bäst är att använda några pads sydda i återbrukad / ekologisk bomull som du kan tvätta och återanvända om och om igen. Jag ska testa att använda mina gamla amningsinlägg från Imse Vimse till detta då våra engångs snart är slut.

Vanlig ekologisk kallpressad virgin kokosolja fungerar så himla bra som makeup remover. 


Handduk

Har jag sagt att jag är helt förälskad i min GOTS-märkta badhandduk från Växbo Lin?! Den är helt underbar, kvaliteten är toppklass och det känns så lyxigt att få torka sig med en handduk helt i naturmaterialet linne. Förutom att den är så lätt, att den varken tar någon plats eller väger något när man är ute och reser, så är det underbart att torka sig med denna handduk. Det känns så lyxigt att även här kunna använda sig av naturmaterial. Att den är så tunn gör också att den torkar väldigt snabbt, vilket är ett stort plus just när man är ute och reser eller om man har med sig handduk när man är och tränar. Denna handduk hoppas jag kommer att hänga med mig hela livet. Här och här kan du läsa mer om denna.

Handduken Alfons från Växbo Lin är min enda badhandduk numera. 


Hårborste

En av mina morgonrutiner numera är att borsta mitt hår med min svinhårsborste hundra tag genom håret. Jag ger mig själv några minuter att grundligt borsta igenom håret och samtidigt få en skön massage av hårbotten. Enklast att göra detta är med huvudet upp och ned tycker jag. Visste du att det är jättebra att borsta ditt hår med en svinhårsborste både mycket och ofta? Då masseras din hårbotten och de naturliga och vårdande oljorna som finns i din hårbotten (sebum) dras ut och fördelas jämnt över ditt hår vilket ger det mer glans och lyster. Tänk dock på att vänta med att borsta håret tills det torkat helt efter att du tvättat det annars sliter det mycket på dina hårstrån (allra bäst är att i stället borsta håret INNAN du ska duscha). När håret är fuktigt eller blött är det mycket mera skört och skadas lättare. Jag trodde till en början när jag lärde mig detta att det skulle vara omöjligt att vänta med att borsta håret tills det torkat, att det skulle bli helt trassligt och tovigt, men det visade sig att det tvärtom gjorde det mycket enklare att reda ut håret. Med en svinhårsborste så slipper du dessutom plasten som finns i de flesta vanliga hårborstar.

Jag använder denna hårborste som är utan skaft. Den lilla rengöraren i trä är ovärderlig till borsten. Med den kan jag snabbt och enkelt rengöra min borste från hår och damm efter varje användning.

Ungefär en gång i veckan tvättar jag min svinhårsborste. Då rengör jag den under rinnande vatten och gnuggar med antingen aleppotvålen eller en av Malin i Ratans tvålar tills ett ordentligt skum bildas innan jag sköljer ur. Eventuellt upprepar jag detta en gång till. Jag avslutar med att skölja borsten noga under rinnande vatten och slår ut så mycket vatten från borsten som jag kan. Sedan lägger jag borsten med själva borstet nedåt på en handduk där den får självtorka.

Jag har köpt våra svinhårsborstar på Lapland Eco Store men de finns också hos bland annat Malin i Ratan. Även hon säljer den lilla rengöraren. Jag har även sett rengöraren på Ekobutiken i Stadsträdgården, Örebro.

Min älskade svinhårsborste och den lilla behändliga rengöraren som rengör borsten från hår i ett nafs. En gång i veckan tvättar jag svinhårsborten grundligt med tvål och vatten.

Ett annat tips om man inte vill använda svinhårsborste men vill slippa plast är denna hårborste i trä med träpiggar och botten av naturgummi som jag köpt på Lapland Eco Store. För mig funkar det jättebra med en liten mindre borste, vilket också är väldigt praktiskt när man är ute och reser, men den finns även i en större variant. Det känns skönt att slippa plasten även här, då borsten består helt av naturmaterial (trä och naturgummi).

En hårbortste med träpiggar och platta av naturgummi känns så mycket bättre än en i plast.

Som vanligt påminner jag om att jag inte är sponsrad eller fått betalt av någon för att tipsa om deras produkter utan detta är mina egna högst personliga val.

I nästa inlägg berättar jag om vilka produkter som jag använder som deo, hudkräm, återfuktning av ansikte samt vilket mensskydd som är helt outstanding. Stay tuned!





___________________________________________

Vill du boka mig som föreläsare? Mina specialområden är skadliga kemikalier i vår vardag, och jag har stor erfarenhet av att utbilda förskolepersonal i hur man skapar en giftminimerad miljö på förskolan. Jag föreläser även om en hälsosam livsstil i stort, samt en hållbar livsstil i stort. Vänligen kontakta mig på sarajohansson1976@gmail.com så utformar jag ett seminarium som passar för just er. Jag skickar offert.

Vill du fortsätta att få tips och idéer hur du kan leva mer hållbart, och minska på de skadliga kemikalierna i din vardag? Följ mig på Instagram för kontinuerlig inspiration. På Instagram heter jag saraseviga.

Gilla Saras Eviga på Facebook så missar du inte när det kommer upp nya inlägg här på bloggen.

CONVERSATION

3 kommentarer:

  1. Hej! Nyligen hittat din blogg och läst bak lite grann, intressant läsning! JAg har en fråga angående din fina handduk från växbo. Suktade på den när jag var i deras butik för nån månad sen, men då den kostar sin runda summa kom tanken på hur stor skillnad det är på den och linnedukar man hittar på loppis för 40kr.... Funderar på att testa att ha en sån som badlakan. Men vad tror du? Är det liknande väv och tjocklek?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Det borde funka alldeles utmärkt. Handduken är ganska tunn. Det är ju absolut värt att testa med en sån om du hittar second hand. Jag håller med om att handduken var väldigt dyr, och jag tror inte att det är nåt speciellt som utmärker just att den är ämnad för att användas som handduk så att hitta en begagnad är ju riktigt bra. Jag kan dock tänka att viss typ av linnetyg inte har samma uppsugningsförmåga, men det är ju bra att du känt på handduken från Växbo Lin så vet du lite hur den kändes och kan leta efter något liknande. Lycka till! Med vänliga hälsningar /Sara

      Radera
  2. tack för svar!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.